Hoe kan je eenvoudig starten met Bitcoin / altcoin?

Eender wat je plannen ermee zijn, starten met cryptocoins kan heel eenvoudig.

Je hebt 3 zaken nodig:

- een wallet om je coins op te slagen - kan je GRATIS aanmaken

- een exchange waar je coins kan kopen en wisselen - kan je GRATIS aanmaken

- en natuurlijk (geld voor) de cryptocoins zelf (om bij te houden of te 'traden', wisselen, betalen, beleggen, ...)

Cryptocoins koop je normaal gezien, maar hier en daar kan je er ook GRATIS vinden ;)

Even enkele basisprincipes

VEILIGHEID moet voorop staan bij alles wat je doet. Maar dat geldt ook voor de platvormen waar je eventueel met wil werken. Je moet er dus niet van verschieten als je, naast het aanmaken van je persoonlijke account met 'stevige' paswoorden, ook nog eens enkele bewijzen van echtheid moet doorsturen zoals selfies met je identiteitskaart erbij. In veel gevallen wordt er zelfs gewerkt met een dubbele verificatie, zoals het gebruik van de Google Authenticator app (zowat de meest gebruikte veiligheids-check-app ter wereld) 2FAS authenticator of itsme.

 

coinbase walletOp gebied van Wallet en Exchange is mijn persoonlijke favoriet Coinbase aangezien deze in het Nederlands kan gezet worden, net op de beurs genoteerd staat - dat zegt wel iets over de staat van het bedrijf -  en je er GRATIS coins kan verdienen door bv filmpjes over een coin te bekijken, waarbij daarna op een simpele vraag moet antwoorden (filmpjes en vragen zijn wel in het engels). Als je ooit Coinbase wil gebruiken, gebruik dan deze link:  Coinbase  Zo weten ze bij Coinbase dat je via deze site bent gekomen en krijgen we er allebei een extra'tje door (€ 8,35 in BTC).

 

van euro naar btcCoins kan je op verschillende manieren aankopen: via je bankrekening, via creditkaarten als VISA en mastercard, via PayPal, via bancontact,... alles hangt af van het tradingplatform. Er bestaat zelfs automaten, waar je cash geld kan insteken, en zo bepaalde coins kan aankopen naar je online wallet. In Antwerpen kan je 2 zo'n automaten vinden. Deze vind je op de MAP. Reken voor een transactie via zo'n automaat wel op een kostprijs van € 10! De transactieprijs bij een aankoop van BTC via een platvorm of trader is afhankelijk van de voorwaarden van het platvorm zelf.

Converteren

bitcoin wisselen of converterenOok belangrijk: sommige coins kan je enkel kopen via BTC. Je dient in dat geval dus eerst Bitcoins te hebben of te kopen, die je dan op de beurs kan wisselen / converteren voor de coin van jouw keuze. Op een platvorm zoals Coinbase kan je dus bijvoorbeeld je BTC converteren naar ETH (de afkorting van de munt Ethereum). En omgekeerd.

Enkel versturen naar zelfde-coin-wallet!

schrijf over naar juiste walletsEen volgende belangrijk aandachtspunt is het versturen van coins.

Als ik een foutieve overschrijving doe van mijn KBC-rekening naar mijn ING-rekening, kan ik mijn bank contacteren met de vraag om dit eventueel recht te zetten. KBC kan met ING communiceren, de transactie opsporen en wellicht rechtzetten / terugstorten.

Als ik echter met mijn crypto-rekening een foutieve overschrijving doe, kan ik jammer genoeg niemand aanspreken. Ik speel zelf 'bank', maar heb jammer genoeg niet de middelen om dit op te lossen.

Met andere woorden moet je echt wel je aandacht erbij houden als je transacties doet, want er zijn geen rechtzettingen mogelijk. Schrijf je over naar een 'verkeerd' rekeningnummer, dan heb je misschien iemand anders blijkgemaakt, maar vooral jezelf verlies aangedaan. Je kan bijvoorbeeld enkel BTC overschrijven naar een andere BTC rekening. Als je BTC zou overschrijven naar een ETH wallet, ben je ze voor altijd kwijt. Want ze zijn wel verzonden, maar zullen nooit aankomen...